Abonneer je gratis op Techzine!

Google heeft besloten gebruikers de mogelijkheid te geven om hun eigen zoekresultaten te veranderen. Met eigen zoekresultaten worden de zoekresultaten bedoeld die tevoorschijn komen wanneer men je eigen naam intypt op Google.

Er komt geen radicale verandering in. Google biedt echter wel de mogelijkheid aan om het een beetje naar ‘eigen inzicht’ te regelen. De eerste tien zoekresultaten blijven hetzelfde, maar daarna kan je ervoor kiezen om een eigen Google Profile neer te zetten. Die linkt dan door naar een pagina van Google waarop allerlei persoonlijke informatie staat, die men zelf ingevuld heeft.

Google Profile is alweer enige tijd uit, sinds 2007 om precies te zijn. De dienst is echter nooit populair geworden en het lijkt erop dat Google de dienst nieuw leven in wil blazen op deze manier. Met Google Profile kan men een eigen Google-profiel aanmaken, wat een soort startpagina is voor een ‘gebruiker’ van het internet. Het biedt toegang tot wat persoonlijke informatie en men kan, desgewenst, doorklikken naar bijvoorbeeld het Hyves- of Facebook-profiel.

Er is echter een maar aan het verhaal. Er zijn meerdere mensen met dezelfde voor- en achternaam. Als dit het geval is zal Google een eigen algoritme gebruiken om te bepalen welk profiel ze moeten laten zien. Google laat geen details los omtrent dit algoritme. Google promoot deze nieuwe functie wanneer men op ‘me’ zoekt en ingelogd is op Google. Men krijgt dan de vraag of ze een Google Profile willen aanmaken.