Abonneer je gratis op Techzine!

Webwereld wist gisteren te melden dat een nieuwe start-up een investering heeft binnen gesleept van 48 miljoen dollar, diverse grote partijen investeren in deze start-up. De start-up is van plan om concurrerende serverchips op de markt te brengen en daarmee de concurrentie aan te gaan met Intel.

De investeerdersgroep bestaat uit 6 partijen waarbij er 3 opvallen, dit zijn ARM zelf, ATIC (Advanced Technology Investment Company) – de investeringsmaatschappij van Abu Dahbi die recent de fabrieken van AMD heeft overgenomen – en tot slot Texas Instruments. De overige partijen zijn de investeringsmaatschappijen Battery Ventures, Flybridge Capital Partners, en Highland Capital Partners.

De Texaanse start-up Smooth-stone gaat de ARM-chips aanpassen zodat ze gebruikt kunnen worden in servers. Smooth-Stone is vernoemd naar de stenen waarmee David de reus Goliath neerhaalde, dus als ze met de ARM serverchips een groot aandeel van Intel kunnen afsnoepen dan doen ze hun naam eer aan.

ARM processoren zijn standaard niet bepaald geschikt voor servers, ARM processoren vind je momenteel vooral in smartphones en tablets. Toch zien de investeerders brood in het businessplan, met de grote groei in datacenters, cloudaanbieders en de focus op energiebesparing zou dit een goede investering kunnen zijn.

Bedrijven als Google, Amazon, Facebook, Microsoft en Cisco zijn allemaal actief in de cloudcomputing en zouden allemaal grote potentiële klanten kunnen zijn.

Microsoft heeft zelf onlangs een licentie gekocht op ARM’s efficiënte chipontwerpen nadat ze eerder met Intels Atom processoren hebben geëxperimenteerd in cloud-servers.

Naast een hele nette groep investeerders, heeft Smooth-Stone ook een zeer interessante personeelsgroep waarmee in theorie zeker het maximale uit de ARM chip gehaald kan worden. Om te beginnen is het bedrijf opgericht door mensen die allemaal uit de processorwereld komen. Zo hebben we de hoofdingenieur David Borland die bij zowel Intel, AMD als Marvell heeft gewerkt en aan diverse chipontwerpen heeft meegewerkt. Het hoofd van de software afdeling is Larry Wikelius die vice-president is geweest bij Opteron-servermaker Newisys en CEO Barry Events is voormalig directeur bij Intel geweest van de ARM divisie in de tijd dat ARM een onderdeel van Intel was.