Abonneer je gratis op Techzine!

Een van Amerika’s grootste spammers, Sanford Wallace, heeft zichzelf vrijwillig bij de FBI gemeld nadat er een arrestatiebevel was uitgevaardigd. De FBI was naar hem op zoek omdat hij meerdere grootschalige spamruns had gedaan op het populaire sociale netwerk Facebook.

Vorige maand werd Wallave officieel aangeklaagd samen met twee andere spammers. Hij wordt verdacht van drie grote spamruns op Facebook in november 2008 en maart 2009. In totaal zou hij daarvoor een half miljoen Facebook accounts hebben misbruikt en ongeveer 27 miljoen spamberichten hebben verstuurd via het sociale netwerk.

In 2009 werd Wallace al veroordeeld door een Federale rechter voor phishing en spammen. Hij moest 711 miljoen dollar betalen aan Facebook. Wallace gebruikte een zeer slimme methode, in de berichten die hij verstuurde via Facebook stonden verschillende links naar phishingsites en websites die hem betaalde voor het webverkeer. Wallace gebruikte zelf de phishingsites om daar te vragen naar de Facebook loginnaam en wachtwoord van de bezoeker, op deze manier kon hij de accounts van deze bezoekers ook weer misbruiken om alle contacten te spammen. Op die manier kon hij zeer snel miljoenen mensen een spambericht sturen.

Wallace heeft zichzelf nu dus vrijwillig aangegeven, hij zegt niet te willen vluchten. Hij wordt nu beschuldigt van het tot drie keer toe opzettelijk schade veroorzaken aan een computersysteem. De maximale straf die hierop staat is veertig jaar cel en 2 miljoen dollar boete, indien hij op alle punten schuldig wordt bevonden.

Wallace heeft in het verleden al vaker bedrijven gehad of is betrokken geweest bij grote spamruns. Ook onder meer op het sociale netwerk mySpace. In 2006 is hij al een keer eerder veroordeelt en moest hij een boete betalen van 6 miljoen dollar.