Abonneer je gratis op Techzine!

Grote internetbedrijven zoals Google, Amazone, Facebook en Twitter hebben zich aangesloten bij NetCoalition. Deze belangenclub is bezig met het organiseren van een protestactie tegen de antipiraterijwet SOPA. In de protestactie zullen de populaire Amerikaanse internetbedrijven hun website op zwart gaan zetten.

De leider van de belangenclub Markham Ericson heeft tegen de Amerikaanse nieuwszender Fox News laten weten dat de aangesloten internetbedrijven overwegen om hun diensten tijdelijk onbereikbaar te maken. Verdere details zijn nog niet bekend. Hoe en wanneer de actie zal plaatsvinden wordt momenteel nog besproken. Naast Google, Amazon, Facebook en Twitter doen ook onder meer PayPal en Yahoo mee aan de protestactie tegen het wetsvoorstel, dat volgens hen het einde van het huidige internet zal betekenen. Volgens Erickson brengt het wetsvoorstel zulke fundamentele veranderingen met zich mee dat internetgebruikers eens duidelijk moeten inzien hoe het internet zou zijn volgens de richtlijnen van de antipiraterijwet.

De SOPA wetgeving geeft de Amerikanen het recht om websites uit de lucht te halen zonder tussenkomst van de rechter. Er wordt dan voornamelijk gekeken naar niet Amerikaanse websites die worden beschuldigd van het schenden van merkenrecht en auteursrecht. Al in november hebben de gebundelde internetgiganten een brief gestuurd naar de Amerikaanse overheid waarin ze waarschuwde voor de gevaren die de SOPA wetgeving met zich meebrengt. Later deze maand wordt er verder gepraat over het wetsvoorstel. Tot op heden zijn de zittingen steeds afgewezen door voorstanders van de wet.