Abonneer je gratis op Techzine!

Sociale media als Facebook, YouTube en Twitter vormen een belangrijke bron voor het verval van onze maatschappij. Sterker nog, ze "doden" het menselijke ras doordat "digitaal narcisme" onderdeel is geworden van onze cultuur.

Dat zegt auteur Andrew Keen in zijn meest recente boek "Digital Vertigo", zo meldt CNET. Via sociale media delen we al onze beslommeringen en persoonlijke gegevens. Dit zal in de toekomst alleen nog maar meer worden en leidt onvermijdelijk tot een samenleving zonder "mysterie", met meer mensen die geïsoleerd leven. Daarnaast is het verzamelen en doorverkopen van gebruikersinformatie een belangrijkere inkomstenbron geworden.

"We hebben nog nooit in een tijdsperiode geleefd waarin we alles met de buitenwereld kunnen delen", aldus Keen. Iedereen die informatie deelt via sociale media wil volgens de auteur graag in de spotlights staan. Hierdoor geven we niet alleen onze privacy op, maar worden we slachtoffer van sociale netwerken. Online platforms als Facebook omschrijft Keen als "opportunisch".

Om het verval van onze samenleving en het menselijk ras tegen te gaan, adviseert hij internetters om meer aan zelfcensuur te doen. Om onze online privacy te beschermen kan de overheid een actieve rol spelen door Do Not Track-technolgie wettelijk vast te leggen en digitale innovatie te stimuleren.

"Omdat we steeds meer op het internet leven, het platform van de 21e eeuw, is het noodzakelijk dat het de echte wereld zoals we dat kennen nabootst. Als het internet in staat is om dingen te vergeten, dan word zelfs ik een grote fan", aldus Keen.