2min

De drastische veranderingen van het social mediaplatform Twitter vallen bijna nooit in goede aarde van de gebruikers. Als gevolg zijn er kapers op de kust die de wegtrekkende gebruikers maar al te graag opvangen op hun nieuw platform.

Het donderde afgelopen weekend opnieuw voor Twitter-gebruikers. Twitter-eigenaar Elon Musk tweette toen dat het platform limieten instelt voor het aantal tweets dat een gebruiker dagelijks kan zien. Het is maar één verandering van de lange lijst aanpassingen die op het platform werden doorgevoerd sinds Musk de leiding heeft.

Door de chaos vluchten meer en meer gebruikers weg. Deze ex-Twitteraars zoeken zo snel mogelijk naar een alternatief om hun gedachten en ideeën de wereld in te kunnen sturen. Door de toenemende vraag krijgen nieuwe social media-apps een mooie kans op ontstaan.

Spill overspoeld

Zo hebben twee ex-werknemers van het social mediaplatform de krachten gebundeld met Black-creators om Spill op te richten. De app wil een veilige plaats creëren voor diverse gemeenschappen. Daarnaast wil het meer inspelen op het visuele en gebruikers eenvoudig tekst laten combineren met foto, video en GIF.

De app lanceerde enkele weken geleden als gesloten bèta voor iOS. Eerder kon je alleen via een uitnodiging van een Spill-gebruiker toegang krijgen tot de app. Dat veranderde afgelopen weekend nadat de app werd overladen met nieuwe profielen.

Threads van Meta

Meta is een andere speler die denkt munt te kunnen slaan uit de problemen bij Twitter. Naar verwachting lanceert Threads morgen, maar zal het Europese publiek dan geen toegang krijgen tot het platform. Volgens de beschikbare informatie is Threads namelijk in strijd met de GDPR doordat het enorm veel persoonlijke informatie vraagt van zijn gebruikers.

Overige toevluchtsoorden

Niet alleen nieuwe social media-apps, maar ook Bluesky en Mastodon profiteerden afgelopen weekend van de onrust op Twitter. Bluesky is het nieuwe geesteskind van de oprichter van Twitter, Jack Dorsey. Volgens openbare gegevens trok het platform afgelopen weekend zo’n 54.000 nieuwe gebruikers. Een enorm aantal van de 238.000 gebruikers dat het platform momenteel telt.

Mastodon wist de lancering van zijn vernieuwde Android-app dan weer goed in te zetten. Dat vond ook afgelopen weekend plaats. De CEO Eugen Rochko kon meedelen dat het weekend een succes was, met een groei van 294.000 actieve gebruikers.