Controversiële Twitter API 1.1 uitgebracht

Abonneer je gratis op Techzine!

Twitter heeft versie 1.1 van zijn API uitgebracht, daarmee heeft het ook de regels voor ontwikkelaars nu officieel aangescherpt. Veel ontwikkelaars hebben de afgelopen maanden kritiek geuit op de nieuwe regels maar Twitter lijkt niet onder de indruk en voert ze gewoon door.

Eerder al bracht Twitter het nieuws naar buiten dat met de komst van de nieuwe API de regels zouden worden aangescherpt. Nadat Twitter de details van de aanscherping naar buiten bracht zorgde dat voor veel opschudding. Alle ontwikkelaars die Twitter clients hebben ontwikkeld mogen in totaal nog maar maximaal 100.000 gebruikers hebben, hierdoor wordt het vrijwel onmogelijk om te concurreren met Twitter’s eigen applicaties. Wel liet Twitter als versoepelende voorwaarden weten dat dit limiet alleen geldt voor applicaties die de kern van een Twitter client kopieren. Clients als Tweetbot zijn hiermee wel ten doden opgeschreven.

Verder moeten alle applicaties die de Twitter API gebruiken een authentificatie doorlopen en als laatste zijn de ‘richtlijnen’ nu omgedoopt tot ‘vereisten’.

Ontwikkelaars hebben zes maanden de tijd om hun programma’s om te bouwen zodat ze aan de regels van Twitter voldoen. Wat er gebeurt met ontwikkelaars die zich niet aan de nieuwe ‘vereisten’ houden is nog onbekend maar waarschijnlijk functioneren deze niet meer goed als ze steeds tegen de limieten van de API aanlopen.