Mark Zuckerberg: ‘De overheid heeft het verknald’

Abonneer je gratis op Techzine!

In een interview op de TechCrunch Disrupt-conferentie deelt Facebook-oprichter Mark Zuckerberg zijn mening over de rol van de Amerikaanse overheid in het schandaal dat is ontstaan rondom de veiligheidsdienst NSA.

Naast de bekende internetdiensten Hotmail, Yahoo en Google viel ook Facebook ten prooi aan de grillen van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA. Hierbij zouden op dubieuze wijze de versleutelde gegevens van gebruikers van de diensten makkelijk verkregen worden door de NSA.

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg beklaagde zich in een interview op TechCrunch Disrupt over de rol van de Amerikaanse overheid bij dergelijke praktijken. Hierbij zou de balans tussen de nationale veiligheid en de rechten en privacy van de individele burger compleet zijn zoekgeraakt. "Het is mijn taak, onze taak, om Facebookgebruikers en de informatie die zij met ons delen te beschermen," aldus Zuckerberg.

Volgens hem is Facebook de laatste periode al stevig aan het lobbyen geweest bij de Amerikaanse overheid om een hogere transparantie te creëren voor de uiteindelijke Facebookgebruiker. Hierdoor was het mogelijk dat Facebook bekend mocht maken dat er het laatste half jaar zo’n 9.000 verzoeken voor inzage in specifieke gegevens zijn gedaan, vanuit overheden wereldwijd. Het exact aantal verzoeken dat Facebook hiervan heeft ingewilligd, mag echter niet bekend worden gemaakt.

Mark Zuckerberg geeft aan dat hij graag zou zien dat de overheid in de nabije toekomst een meer proactieve houding aanneemt, wanneer het gaat om communicatie met de burger.