1 min

Videodienst Vimeo heeft een belangrijke rechtszaak gewonnen over muziekvideo’s die op de site geplaatst worden. De dienst werd aangeklaagd door onder meer Capital Records en Sony, die vonden dat de site inbreuk maakte op auteursrecht. Vimeo zou volgens de platenlabels verantwoordelijk zijn voor de inhoud van zijn website.

De uitspraak is het resultaat van een rechtszaak die in 2009 aangespannen werd. Het geheel kwam voort uit het feit dat Vimeo-gebruikers libdub-versies van bekende liedjes online plaatsten. Daarin mengden ze de audio van nummers met zelfgemaakte playback-video’s. De platenlabels wilden dat deze video’s verwijderd zouden worden, maar Vimeo nam de beslissing die wens te negeren.

Daarop volgde de rechtszaak en uit de oorspronkelijke uitspraak in 2013 bleek dat de site enkel niet hoefde te controleren op audio van voor 1972. In hoger beroep, waarvan nu dus de uitspraak onthuld is, blijkt dat Vimeo in zijn geheel niet verantwoordelijk is voor de inhoud van zijn site.

De zaak was niet alleen voor Vimeo van groot belang, maar ook voor andere websites, zoals YouTube en Facebook. Daar staat immers ook veel muziek op, soms wel en andere keren niet legaal. Als de sites ervoor verantwoordelijk zouden zijn, zouden ze veel meer controlemechanismes moeten toevoegen en dat zou te prijzig worden.

Precies dat is ook wat de Amerikaanse rechter in het hoger beroep bepaald heeft. ”Als de providers alle video’s zouden moeten controleren op een mogelijke auteursrechtinbreuk van na 1972, zouden ze ontzettend hoge kosten moeten maken.”