Microsoft komt met herorganisatie kunstmatige intelligentie divisie

Abonneer je gratis op Techzine!

Microsoft heeft enkele op zichzelf staande projecten en programma’s samengevoegd in een nieuwe onderzoeksgroep die zich geheel toespitst op onderzoek naar kunstmatige intelligentie. Het wordt de vierde grote divisie binnen Microsoft, nadat het eerder een Windows, Office en Cloud-groep opzette.

Deze nieuwe divisie zal bestaan uit 5.000 computerwetenschappers en technici, die zich allemaal richten op manieren om kunstmatige intelligentie (KI) te integreren in consumentenproducten.  GeekWire stelt dat Harry Shum, Microsofts onderzoekshoofd, de leiding krijgt over de nieuwe divisie. De groep werkt onder meer aan producten als Cortana en Bing.

Dat Microsoft de divisies samenvoegt zal vooral leiden tot een snellere ontwikkeling en implementatie van KI-toepassingen. Shum stelt zelf in een statement dat “innovatie op het gebied van KI niet komt van geïsoleerde onderzoekslaboratoria, maar uit een combinatie van productie-eenheden die actief samenwerken”.

Microsoft timmert hard aan de weg als het aankomt op de implementatie kunstmatige intelligentie. Steeds meer toepassingen maken gebruik van slimme algoritmes die zijn diensten toestaan het gedrag van specifieke gebruikers te analyseren en de dienst daarop aan te passen. Zo wordt kunstmatige intelligentie al naar spraakassistent Cortana gebracht, evenals zoekmachine Bing.

Verder probeert Microsoft samen met een viertal andere grote technologiebedrijven critici op de snelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie de mond te snoeren. Daartoe hebben de bedrijven het zogenaamde Partnership on AI opgericht, waarbinnen gekeken wordt naar veilige toepassingen van KI.