Google heeft een nieuwe captcha-versie in ontwikkeling, het unieke aan deze nieuwe versie is dat de gebruiker geen handelingen meer hoeft te verrichten. Captcha werd geïntroduceerd om online formulieren te beschermen tegen bots die willekeurige informatie invullen. Veel online formulieren zijn bijvoorbeeld contactformulieren en hiermee kan dan ook eenvoudig worden gespamd. Google heeft inmiddels al meerdere captcha-versies geïntroduceerd, maar een onzichtbare versie zou echt nieuw zijn.

Op dit moment werkt Google’s reCaptcha-dienst met plaatjes, waarbij er bijvoorbeeld wordt gevraagd om alle plaatjes met een verkeersbord aan te klikken. Als dit juist wordt gedaan is vastgesteld dat de bezoeker van de website ook echt een mens is en geen voorgeprogrammeerde bot. Het doel van captcha is zeer goed en werkt over het algemeen ook erg goed, al zijn de eerste versies van captcha al meerdere malen gekraakt door kwaadwillenden. Daarom heeft Google nu de versies met de plaatjes ingevoerd, die is simpelweg veel moeilijker.

Het nadeel aan een captcha of reCaptcha is echter dat de gebruiker moet verifiëren wie hij is en soms maakt de gebruiker daarin fouten, waardoor hij kan worden gezien als bot en weer een nieuwe captcha krijgt voorgeschoteld. Daar lijkt Google nu een oplossing op gevonden te hebben want het bedrijf heeft een onzichtbare captcha ontwikkeld, waarbij de gebruiker alleen maar op een vakje hoeft te klikken met; “Ik ben geen Robot”. 

Hoe de technologie op de achtergrond werkt is niet duidelijk, maar dat is misschien maar goed ook, hoe meer Google er over gaat uitleggen, hoe groter de kans is dat die gekraakt gaat worden. Met de introductie van een onzichtbare captcha is een grote hindernis voor de eindgebruiker in elk geval opgelost.