Microsoft heeft een nieuw patent aangevraagd dat sommige mensen heel fijn zullen vinden. Het patent heet heel onschuldig ‘automatisering van wisseling in browsermodus’. Maar het gaat om het verbergen van het bezoek van websites waarvan je soms wellicht beter geheim kan houden dat je er komt.

Dat blijkt uit een patentaanvraag van Microsoft. Of de eigenschap er komt is natuurlijk nog niet zeker, maar Microsoft blijkt er in elk geval wel aan te werken. Dat zou een interessante functie kunnen zijn voor browser Edge, want andere browsers beschikken hier nog niet over.

Automatisch privé

In de aanvraag lezen we het volgende:“Sommige websites bevatten […] content waarvan een gebruiker wellicht liever niet heeft dat zijn of haar identiteit of apparaat daarmee in verband gebracht wordt. Om die reden beschikken veel browsers over een privémodus, die een gebruiker ertoe in staat stelt een website te bekijken en tegelijk de data die opgeslagen wordt waaruit kan blijken dat de gebruiker de site bezocht, te minimaliseren.”

Problematisch is echter dat veel browsers van de gebruiker vragen om actief te kiezen voor die privémodus. In dit geval gaat het echter om software die het mogelijk maakt voor een browser om te herkennen welke sites er bezocht worden. Indien een site geassocieerd wordt met een verandering van “bezoekmodus”, wordt er automatisch overgeschakeld naar een andere modus.

Om te bepalen of een site normaalgesproken in privémodus bezocht wordt, zal Edge wel een lijst moeten samenstellen met sites die je normaliter in privémodus bezoekt. Dat is weer minder fijn, want zo is er toch een bepaald overzicht van de sites die je liever niet met derden deelt.