IBM laat aan Techzine weten over de nieuwe generatie Power Systems Servers met de POWER9-processor. Deze zijn speciaal ontworpen voor compute-intensieve kunstmatige intelligentie (AI)-workloads, waardoor de tijd gespendeerd aan het trainen van deep learning-raamwerken bijna vier keer moet versnellen. Bedrijven moeten zo ook accurater AI-applicaties kunnen ontwikkelen.

De zogeheten AC922 Power Systems werden ontworpen om prestatieverbeteringen voor AI-raamwerken te realiseren, zoals Chainer, TensorFlow en Caffe. Tegelijkertijd moet het ook zinvol zijn voor databases als Kinetica. Datawetenschappers kunnen sneller applicaties bouwen die betrekking hebben op bijvoorbeeld wetenschappelijk onderzoek, real-time fraudedetectie en creditrisico-analyse.

Ontwikkeling

POWER9 wordt gebruikt door het Amerikaanse Ministerie van Energie, dat beschikt over supercomputers Summit en Sierra. Ook Google maakt gebruik van het aanbod van IBM. Bart Sano, VP Google Platforms, legt uit dat de POWER9-CPU, OpenCapi Bus en grote geheugenmogelijkheden meer innovatieve mogelijkheden in Google datacenters kunnen opleveren.

Big Blue begon vier jaar geleden met de ontwikkeling van POWER9, naar eigen zeggen om de voldoen aan de groeiende vraag naar deep learning vanuit de industrie. Daarvoor begon het bedrijf van voor af aan aan een nieuwe architectuur voor het beheren van data, streaming-sensoren en algoritmes voor data-intensieve AI en deep learning workloads op Linux.

Open ecosysteem

Volgens IBM is de ontwikkeling nodig omdat AI meer vraagt dan alleen erg goede processor-prestaties en extreme snelheden. Het bedrijf geeft aan dat er ook een open ecosysteem van innovatieve bedrijven vereist is om technologieën en tools te leveren. Big Blue ziet zichzelf een leidende rol vervullen binnen de snelgroeiende open community.

Leden van de de OpenPOWER Foundation en het OpenCAPI Consortium vallen eronder. Daarbij valt te denken aan organisaties als Nutanix, Nvidia, Rackspace, Toshiba, Google, Tektronics en Western Digital. Veel van hen zullen naar verwachting met producten en oplossingen voor POWER9 komen, concludeert IBM.