3min

Voor het nieuwe academische jaar installeert de Universiteit Twente op de Faculteit Construerende Technische Wetenschappen een Wireless LAN-omgeving (WLAN) op basis van Intels draadloze netwerkoplossingen. De universiteit koos voor de nieuwe Intel WLAN-oplossingen op basis van de snelle 802.11a-standaard. Met ingang van het komende studiejaar krijgen alle eerstejaarsstudenten Industrieel Ontwerpen met hun Micropoint Pacer M-244 notebook – met Mobile Intel Pentium 4 Processor – direct en draadloos toegang tot het studieprogramma en alle onderwijsmaterialen. De WLAN-omgeving zal verder ook een belangrijke schakel vormen in de communicatie tussen studenten en docenten, en tussen studenten onderling.

Industrieel Ontwerpen is een nieuwe ingenieursopleiding aan de Faculteit Construerende Technische Wetenschappen. De laptops en snelle draadloze omgeving sluiten aan op het innovatieve onderwijsconcept van de opleiding. Dit concept is gebaseerd op een verregaande integratie van colleges, projecten, computeropdrachten en zelfstudie. "We creëren een flexibele professionele leeromgeving die ook aansluit op het studiehuis van het voortgezet onderwijs", aldus opleidingsdirecteur drs. Kees Ruijter. "Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan een collegevorm waarin de docent een digitaal ontwerp van een student eenvoudig kan uploaden van diens laptop. De docent projecteert het ontwerp op een scherm en bespreekt het meteen in de groep. In een mum van tijd kan de opstelling van de zaal veranderd worden in een achttal projectruimtes, in een opstelling voor een computerpracticum of om allemaal individueel te gaan studeren."

Voor de WLAN-omgeving installeert Intel op de faculteit dertig Intel PRO/Wireless 5000 LAN Access Points. Deze werken op de 5,2 GHz frequentieband die interferentievrij is. Maar belangrijker is dat de nieuwe 802.11a WLAN-standaard draadloze verbindingen mogelijk maakt met snelheden tot 54 Mbps – vijf keer sneller dan de 11 Mbps die de 802.11b-standaard toelaat. De Universiteit Twente krijgt hiermee de mogelijkheid om gelijktijdig verschillende bandbreedte-intensieve toepassingen te draaien en om sneller grote bestanden draadloos uit te wisselen. Dat laatste is voor de Faculteit Werktuigbouwkunde, waar veelvuldig wordt gewerkt met Computer Aided Design-software (CAD), geen overbodige luxe. Bestanden met geometrische informatie, zoals CAD-bestanden, zijn doorgaans zeer groot.

Voordeel van de wireless verbindingen is ook dat de kantine en het nabijgelegen grasveld tot de leeromgeving kunnen worden gerekend. Gevoegd bij de mogelijkheden van e-mail binnen handbereik en van de elektronische leeromgeving TeleTOP, waarin onderwijsmateriaal, roosters en tussenverslagen beschikbaar zijn, ontstaan tal van mogelijkheden voor nieuwe vormen van onderwijs. Ruijter: "Studenten bepalen steeds meer zelf hoe ze studeren en wanneer er bepaalde ondersteuning vanuit de opleiding noodzakelijk is."

Voor alle 140 eerstejaars is een Micropoint Pacer M-244 notebook het komende jaar verplicht. De notebooks worden tegen gereduceerd tarief geleverd door Micropoint in Amersfoort. De notebooks, gebaseerd op de Mobile Intel Pentium 4 Processor, zijn dualband uitgevoerd. Ze beschikken over een geïntegreerde 802.11b-module en een 802.11a pc-kaart.

De Twentse onderwijsinstelling beschikt reeds over een draadloos netwerk op de gehele campus, op basis van de 802.11b-standaard. Het nieuwe initiatief met Intel past in de ‘Wireless Campus’, waarin de universiteit voorop wil lopen in het onderzoek naar en de toepassing van de nieuwste wireless technologie. In deze grote proeftuin worden behalve met WLAN ook experimenten gedaan met GPRS en UMTS, gekoppeld aan een zeer snelle ‘wired’ infrastructuur.

"De Universiteit Twente is een koploper op het gebied van technologische ondersteuning naar haar studenten toe", zegt Kristof Sehmke, woordvoerder van Intel Benelux. "De studenten beschikken niet alleen over notebooks met een zeer snelle mobiele processor, maar zullen ook gebruikmaken van de nieuwste oplossingen in draadloze datacommunicatie. Intel introduceerde als eerste WLAN-oplossingen gebaseerd op de snelle 802.11a-standaard en wil daarmee ook in Europa een pioniersrol vervullen."