Wetenschappers van de universiteit van Glasgow in Schotland werken aan een muis met het doel blinden de mogelijkheid te geven grafieken te lezen. Zodra de muis een lijn in een grafiek tegenkomt, gaat hij trillen en maakt hij geluid.

"Dit is een goede manier om mensen met een visuele handicap informatie te bieden", vertelde onderzoeker Mike Burton onlangs tijdens een jaarlijkse bijeenkomst van Britse wetenschappers. Hij gaf daar toe dat het na het verbinden van de trillende muis aan de braillelezer nog moeilijk was geweest om de informatie die de muis doorgeeft om te zetten in een overzichtelijk en leesbaar geheel.

Mede onderzoekers kregen het voor elkaar de lijnen van een grafiek een geluid te laten maken waarmee je kan horen of de lijnen daalden of stegen. Er konden zelfs verschillende tonen worden gebruikt voor verschillende lijnen in dezelfde grafiek.

De onderzoekers zien hier veel mogelijkheden in voor de techniek. "Je kunt behoorlijk ingewikkelde informatie doorgronden met behulp van geluid. Dat kan ook voor niet-blinden nuttig zijn. Denk maar eens aan beursinformatie via de mobiele telefoon."