Abonneer je gratis op Techzine!

In het afgelopen kwartaal zijn er wereldwijd precies 32,6 miljoen pc’s verkocht blijkt uit een onderzoek van IDC. Dit is geen groei van 3,8 procent ten opzichte van vorig jaar. Ook voor het komende vierde kwartaal ziet IDC een lichte groei van de afzet.

Of deze afzet groei echt zo blijft is nog lang niet zeker, in de eerste twee kwartalen van dit jaar was de afzet groei 6 procent, dit is veel minder dan de voor gaande jaren waar het gemiddelde op 9,2 procent per jaar lag. Dit jaar komen we daar dus lang niet aan.

De grote computer bedrijven zoals Dell, HP, Compaq en IBM hebben allemaal wel meer pc’s verkocht dan in het voorgaande kwartaal. Wel is ook hier de afzet groei minder groot dan in voorgaande jaren.

De verkoop in de Verenigde Staten nam met 6,7 procent toe tot 12,1 miljoen pc’s. Ook daar is Dell koploper dankzij 3,5 miljoen verkochte pc’s en 29,2 procent marktaandeel. HP staat tweede (van 20,6 naar 18,9 procent), Gateway derde (van 7,2 naar 6 procent), IBM vierde (van 6,1 naar 5,4 procent) terwijl Apple zijn marktaandeel zag slinken van 4,3 tot 3,8 procent.