Abonneer je gratis op Techzine!

Gister heeft Intel een nieuwe uitvoering van zijn Xeon MP-processor uitgebracht. De processor heeft de codenaam Gallatin. Deze zware variant van de 32-bit Pentium 4-chips draait op kloksnelheden van 1,5 , 1,9 en 2 GHz. Daarmee is de nieuwe Xeon twee keer zo snel als de voorgaande uitvoering. Voor de 2 GHz-uitvoering heeft Intel de grootte van het Level 3 cache-geheugen weer teruggebracht naar 2 MB. Bij de overgang van de Pentium III Xeons naar de Pentium 4-varianten was dat vanwege de toename in transistoren voor de processor zelf teruggebracht naar 1 MB.

De nieuwe chip is geproduceerd op 0,13 micron (130 nanometer), vergeleken met de 0,18 micron van de voorganger. Deze verbeteringen verhogen het prestatieniveau tot wel 38 procent, claimt de producent. De drie grootste Intel-partners – IBM, HP en Dell – hebben vandaag ook computers met de nieuwe processor aangekondigd. Andere computerproducenten volgen op korte termijn, zoals gebruikelijk met nieuwe Intel-chips.

De Xeon MP-chips zijn bedoeld voor systemen met meerdere processoren, maar is geoptimaliseerd voor vier-weg servers. Intel heeft een stevige positie in dat marktsegment, wat goed is voor 74 procent van de omzet in de totale servermarkt. Dit blijkt uit een onderzoek dat onderzoeksbureau IDC in september hield.