1 min

Tags in dit artikel

,

Het internetverkeer ondervond nauwelijks hinder van de terreuraanvallen van 11 september vorig jaar, maar maatregelen zijn nodig om ervoor te zorgen dat een eventuele volgende ramp geen grotere verstoring veroorzaakt.

Dat stelt de Amerikaanse National Academy of Sciences. De schade aan het wereldomspannende netwerk was miniem toen de twee torens van het New Yorkse World Trade Center ineenstortten, ondanks dat online communicatie-apparatuur en netwerken plat kwamen te liggen.

Volgens de genoemde organisatie zouden internetproviders, online diensten en gebruikers zich beter op eventuele problemen moeten voorbereiden. Nieuwsdiensten dienen rekening te houden met grote pieken in bezoekcijfers. Telecom- en internetbedrijven moeten op hun beurt een rampenplan klaar hebben, bijvoorbeeld wat te doen indien de stroom uitvalt. Andere bedrijven zouden moeten inschatten wat de gevolgen zijn van een eventueel lamgelegd internet.

"Je hoeft niet bang te zijn voor iemand die kabels doorsnijdt en je kunt internet niet met een paar bommen platleggen", stelt Craig Partridge, voorzitter van de National Academy of Sciences, gerust. "Internet is vrijwel ongevoelig voor een fysieke aanval."