Abonneer je gratis op Techzine!

De markt voor ‘personal digital assistants’ (PDA’s) is vorig jaar met 14,5 procent gegroeid tot 13,9 miljoen stuks. Dat heeft het Amerikaanse onderzoeksbureau DisplaySearch berekend. Enkele dagen geleden meldde bureau Dataquest nog dat de verkoop juist met 9 procent zou zijn gedaald tot 12,1 miljoen PDA’s. De uiteenlopende resultaten kunnen te maken hebben met een verschil in definitie. Een PDA is in de ogen van DisplaySearch iedere draagbare computer met een beeldscherm van 3 tot 4,5 inch in doorsnee. DisplaySearch richt zich dan ook in het bijzonder op de markt voor beeldschermen, van groot tot klein.

Volgens de onderzoekers is de omzet in PDA-schermpjes vorig jaar met ruim 37 procent gestegen. Dat komt vooral door een grootscheepse overgang van monochrome LCD’s van het type ‘supertwisted nematic’ (STN) naar TFT-kleurenschermen. Die laatste zijn een stuk duurder, ondanks gestage prijsdalingen.

In het vierde kwartaal van 2002 waren TFT-LCD’s goed voor 85 procent van de totale omzet in PDA-schermen. Begin 2000 was dat nog slechts 34,5 procent. Sony is de grootste leverancier, met een marktaandeel van ruim 30 procent. DisplaySearch verwacht dat zwart-witschermpjes niet helemaal zullen verdwijnen, maar dat medio 2004 meer dan 90 procent van de PDA’s een kleurenscherm zal hebben.