Abonneer je gratis op Techzine!

Nederland staat voor het eerst in de top-tien van landen wereldwijd waar de meeste online aanvallen vandaan komen. Net als voorheen waren systemen in de Verenigde Staten de grootste bron van aanvallen. In het eerste half jaar van 2003 was 51 procent van alle aanvallen afkomstig van systemen in de Verenigde Staten. Op de tweede en derde plaats staan China en Duitsland met beide een aandeel van 5 procent. Deze top-tien, bron van 80 procent van alle aanvallen wereldwijd, was hetzelfde als in dezelfde periode een jaar eerder. De enige uitzondering is Nederland die Taiwan vervangt op de achtste plaats in de top tien met een aandeel van 2 procent.

Internetbeveliger Symantec, verantwoordelijk voor het rapport, waarschuwt dat de opvallende toename van zogenoemde blended threats, die een combinatie van kwaadaardige code en kwetsbaarheden gebruiken om een cyberaanval te beginnen, één van de belangrijkste beveiligingsproblemen zal blijven waarmee bedrijven dit jaar geconfronteerd zullen worden. Blended threats waren goed voor 60 procent van de cyberaanvallen die in het eerste half jaar van 2003 werden gemeld. In absolute cijfers nam het aantal blended threats met 20 procent toe. Daarmee blijven blended threats de meest gerapporteerde bedreiging.

Ook de snelheid waarmee blended threats om zich heen grijpen, neemt toe. De Slammer-worm, bijvoorbeeld, had slechts enkele uren nodig om wereldwijd systemen aan te tasten. En de recente Blaster-worm slaagde er gedurende een bepaalde periode in om maar liefst 2.500 computers per uur te besmetten. Symantec verwacht dat er méér wormvirussen zullen opduiken die netwerksystemen zullen overbelasten, het netwerkverkeer vertragen, en die zowel individuele gebruikers als organisaties de toegang tot internet zullen belemmeren.