Abonneer je gratis op Techzine!

Vandaag heeft Nvidia hun nieuwe Quadro grafische kaart geïntroduceerd. Het gaat om een Quadro NVS 280 PCI, volgens Nvidia een professionele grafische GPU voor geavanceerde 2d doeleinden. De kaart word geleverd met de nieuwste Unified Driver Architecture (ofwel; voor iedere grafische kaart dezelfde drivers). De kaart beloofd een goede voorsprong te geven op het gebied van multimonitor 2d applicaties, met name in de kwaliteit hiervan. De kaart bevat een Hoge Resolutie DMS-59 connector, waardoor er op een hoge resolutie meerdere tft/lcd schermen aangestuurd kunnen worden. Dit met een maximum van 1600×1200 in een multimonitor opzet. Onder een lagere resolutie kunnen er maximaal 16 hoge resolutie flatpanels aangesloten worden, dit in combinatie met eventueel al aanwezige AGP danwel PCI grafische kaarten.

De meegeleverde Nview software zorgt ervoor dat de gebruikers hun werk over meerdere monitoren kunnen verdelen, inplaats van een groot aantal windows op een monitor kan een gebruiker ervoor kiezen om voor elk scherm een andere monior te gebruiken. Binnen de drivers worden ook meerdere virtuele desktops ondersteund. Binnen Microsoft Windows XP kan dit wel oplopen tot maximaal 32 stuks. Daarnaast ondersteund de kaart voor de meer geavanceerde gebruikers ook functies als Window transparency en grid lines (om de verschillende monitoren af te bakenen en daarmee de windows beter te ordenen).

De grafische kaart gaat waarschijnlijk aangestuurd worden door een 350 mhz ramdac en zal voldoende geheugen hebben om de verschillende applicaties te verwerken. Het is vooral de bedoeling van Nvidia om de zakelijke markt aan te spreken, voor de consument is de kaart minder interessant door het onbreken van 3d mogelijkheden.