Abonneer je gratis op Techzine!

De Amerikaanse staat Utah heeft een wet aangenomen die spyware gaat aanpakken. De staten Iowa en Californië zullen snel volgen. De staten vinden dit nodig omdat het volgens hen bijna on-Amerikaans is om zonder toestemming programma’s op een pc te installeren.

Naast het vrijheids- en privacybeginsel gaan de staten ook uit van de ongemakken die je van spyware hebt. Het is bijvoorbeeld heel lastig om spyware te verwijderen. Bovendien neemt het geheugen in beslag.

De drie Amerikaanse staten, met Utah op kop, zijn niet de enige die de aanval openen op spyware. Ook The Federal Trade Commission gaat zich buigen over de kwestie. Het zou dus best kunnen dat spyware zeer strafbaar wordt in heel de VS. Sommige senatoren spreken zelfs al over een Spyblock Act. Een landelijke wet die ervoor moet zorgen dat spyware verleden tijd wordt in de Verenigde Staten.

Daarentegen verzetten de leden van de Internet Alliance zich tegen de wetgeving in Utah. In de Internet Alliance zitten: Microsoft, eBay, AOL en nog enkele andere bedrijven met belangen op internet. De bedrijven zijn bang dat bepaalde advertentievormen niet meer mogelijk zijn na de invoer van de federale wetgeving.

Als we enerzijds de mening van senatoren en anderzijds de kritiek van grote, invloedrijke bedrijven horen, wordt niet verwacht dat er daadwerkelijk een landelijk verbod komt op spyware. De wetgeving zal het wel moeilijker maken om te adverteren via spyware. Daar trekt de staat Utah zich vooralsnog niets van aan. Ze hebben laten weten dat de anti-spyware wetgeving van kracht blijft.