2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De OpenSource-wereld wil samen gaan werken om een front te vormen tegen Microsoft. Mozilla en Gnome zijn op dit moment gesprekken aan het voeren om de gezamenlijke strijd tegen Microsoft aan te gaan. De reden daarvoor is de integratie van de webbrowser in het besturingssysteem in Longhorn.

De vertegenwoordigers van de bedrijven hebben vorige week elkaar ontmoet om een antwoord te vinden op de plannen van Microsoft. Brendan Eich, Javascript-bedenker, en Nat Friedman, Ximian-oprichter, waren beide aanwezig op de bijeenkomst.

Mozilla en Gnome willen nu een browser maken met de user-interface eigenschappen van Gnome en de technische eigenschappen van Firefox. Mozilla gebruikt daarbij zijn ‘Extensible User Interface Language (XUL)’.

XUL is eigenlijk een verzameling tools om de user interface te maken met behulp van talen zoals XML en CSS.XUL. Die zijn eigenlijk bedoeld om Mozilla lichter en sneller te maken en daarom worden die ook gebruikt bij Thunderbird en Firefox. XUL kan ook ingezet worden voor andere applicaties.

Gnome maakt al van een paar delen gebruik voor de aangepaste versie van de Mozilla browser. Mozilla levert de Firefox browser ook voor de Gnome-interface.

Microsoft had al eerder gemeld dat Internet Explorer voortaan in Windows zat en niet meer los ontwikkeld werd. Dat gaat voor het eerst in Longhorn gebeuren. Daardoor worden makers van losse browsers zoals Mozilla en makers van losse besturingssystemen zoals Gnome naar achteren geduwd.

Longhorn wordt op zijn vroegst in 2006 geïntroduceerd. Microsoft richt zijn aandacht nog eerst even op SP2 dat deze zomer uit komt en een groot aantal beveiligingsproblemen op lost.