Abonneer je gratis op Techzine!

In het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam zijn door leverancier Smith & Nephew en haar partner Sony twee digitale operatiekamers gerealiseerd. Beide operatiekamers zijn in april officieel opgeleverd. Dertig medewerkers van het ziekenhuis zijn geïnstrueerd over de noviteiten die deze digitale operatiekamers herbergen. Hierbij kwamen vooral onderwerpen als stembesturing, video conferencing en digitale opslag aan de orde.

Door middel van het stembesturingssysteem kan de apparatuur worden bediend, maar bijvoorbeeld ook in- en extern worden getelefoneerd. De specialist maakt gebruik van een persoonlijke spraakmodule welke vooraf wordt ingesproken. Hierdoor worden de gesproken opdrachten accuraat door het systeem herkend.
Het systeem slaat digitaal de door de aanwezige camera´s geregistreerde beelden op. Hierdoor is het mogelijk de beelden achteraf te gebruiken voor nabeschouwing van de ingreep, scholing of een second opinion.
Inmiddels zijn de eerste laparoscopische ingrepen voltooid, waarbij direct gebruik is gemaakt van de nieuwe digitale technieken.

"Met de digitalisering van twee van onze operatiekamers hebben wij een nog betere behandeling van onze patiënten voor ogen. Dankzij het stembesturingssysteem in onze digitale operatiekamers verwachten wij dat de specialisten zich beter op hun werk kunnen concentreren. Zonder meer opvallend is ook dat de endoscopische apparatuur (insufflator, lichtbron, camera) en de digitale opslag allen bestuurbaar zijn op mondelinge commando’s. Voor OK-assistenten die normaal voorgenoemde handelingen uitvoeren, scheelt het dat zij zich niet in onmogelijke houdingen hoeven te manoeuvreren om ergens bij te kunnen. Ook het video-conferencing systeem zal een bijdrage gaan leveren, Dit systeem maakt het mogelijk dat andere specialisten van achter hun eigen bureau meekijken met de operatie. De operateur kan dan met hen overleggen. Twee specialisten weten altijd meer dan één. Van deze technologieën verwachten wij het meest belangrijke voordeel: de kwaliteit van de behandelingen zal toenemen, wat zich vertaald in een groot voordeel voor onze patiënten." Aldus Jeroen Brands werkzaam als Hoofd OK in het Slotervaartziekenhuis.

Het Slotervaartziekenhuis is een van de eerste zorginstellingen in Nederland dat investeert in deze innovatieve operatiekamers. De verwachting is dat binnen enkele jaren vele ziekenhuizen hierop zijn overgestapt.