min

Tags in dit artikel

, ,

Sinds het Amerikaanse bedrijf CipherTrust medio juni met zijn activiteiten in Nederland van start ging, is de IronMail, het belangrijkste product van CipherTrust, ook in Nederland verkrijgbaar. De IronMail werd in 2001 in Amerika geïntroduceerd. Sindsdien is het product, dat in tal van tests en benchmarks uitstekend beoordeeld werd, door meer dan duizend ondernemingen met samen meer dan 7 miljoen e-mail accounts aangeschaft. De IronMail zal in ons land via een netwerk van resellers op de markt worden gebracht.

E-mail systemen zijn steeds vaker het mikpunt van personen met kwade bedoelingen. Zij sturen spam en virussen of proberen toegang te krijgen tot vertrouwelijke informatie. Dit probleem wordt steeds groter. Het aantal e-mail accounts dat actief is, wereldwijd nu al 980 miljoen, zal de komende jaren flink groeien en de hoeveelheid spam en virussen neemt snel toe. Spam maakt momenteel al meer dan de helft van de totale hoeveelheid e-mail uit en de verwachting is, dat dat percentage in het jaar 2008 zal toenemen tot meer dan 70 procent. Wereldwijd zijn er al meer dan 50.000 computervirussen, wormen en Trojaanse paarden actief. De schade die zij het bedrijfsleven berokkenen stijgt van bijna 1 miljard euro nu naar bijna 8 miljard euro in 2008. Daarnaast bieden e-mail systemen hackers relatief gemakkelijk toegang tot vertrouwelijke en privacygevoelige informatie, waarmee in het ergste geval bedrijfsspionage en fraude gepleegd kunnen worden. IronMail is de eerste beveiligde e-mail gateway, die elke verbinding en elk binnengekomen bericht controleert en eventuele bedreigingen als een soort van firewall blokkeert, voordat ze het e-mail systeem bereiken.

IronMail biedt tal van nuttige features. Voor virusdetectie wordt geavanceerde software gebruikt, waaronder virusscanners van Sophos en McAfee. Om SPAM te filteren worden maar liefst twaalf verschillende technieken gecombineerd. Naast bijvoorbeeld URL-filtering, blacklists en content analyse zijn in IronMail 4.0, die eind februari op de markt kwam, enkele nieuwe features toegevoegd. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om anti-spam regels voor individuele gebruikers, groepen of complete domeinen aan te maken. Ook kan de Enterprise Spam Profiler (ESP) van IronMail op basis van genetische algoritmes automatisch ‘leren’ spam te herkennen, waardoor de netwerkbeheerder minder vaak hoeft in te grijpen. Uit tests is gebleken, dat de IronMail na verloop van tijd bijna honderd procent van de spam filtert.

Behalve geavanceerde tools voor virusdetectie en spamfiltering biedt de IronMail uitgebreide mogelijkheden om het totale e-mail verkeer te managen. Het systeem is voor netwerkbeheerders via een gewone browser toegankelijk. Zij kunnen continu en real-time alle e-mail verkeer monitoren. Uiteraard legt IronMail alle e-mail verkeer en bijzonderheden vast, waardoor allerlei rapportages uit het systeem te halen zijn. Daarnaast kunnen in IronMail regels voor inhoud, opmaak en gebruik van e-mail gedefinieerd worden, zodat alle interne en uitgaande e-mail aan de regels voldoet, die daarvoor in het bedrijf zijn vastgelegd. E-mails met vertrouwelijke bedrijfsinformatie tussen diverse e-mail accounts of vestigingen kunnen met behulp van encryptie en filtering beveiligd worden. Via de IronMail kunnen bovendien webmail-toepassingen van bijvoorbeeld Lotus iNotes, GroupWise and Outlook Web Access veilig toegankelijk gemaakt worden.

De IronMail wordt geleverd in standaard 19" formaat compleet met geïntegreerde software en een browser interface. Het systeem is compatible met e-mail en internet standaards als SMTP, ESMTP, POP3, IMAP4, HTTPS, LDAP, TLS/SSL en SNMP. Integratie met andere tools voor beveiliging en e-mail is mogelijk. CipherTrust biedt tevens diverse onderhoudsprogramma’s aan, die oplopen tot volledige 24/7 support inclusief alle upgrades.