Abonneer je gratis op Techzine!

Morgen demonstreert Belgacom haar nieuwste beeldtelefoons op evenementen die naar aanleiding van de 11de Werelddovendag worden georganiseerd in Malle door Fevlado (Federatie van Vlaamse Dovenorganisaties) en in Charleroi door FFSB (Fédération Francophone des Sourds de Belgique).

1 miljoen doven en slechthorenden
In ons land leven zowat 1 miljoen dove en slechthorende mensen. Maar de Werelddovendag is niet alleen voor hen bedoeld: het is telkens een feestelijke ontmoetingsdag, toegankelijk voor zowel horenden als doven. Er is tolkenbijstand, en er komen ook familieleden, verenigingen en vrijwilligers. Dit jaar kunnen de bezoekers onder meer kennismaken met de nieuwste beeldtelefoons van Belgacom.

Nieuwe videotelefoon van Belgacom
De nieuwe beeldtelefoons worden aangesloten op een breedbandige telefoonlijn (ADSL-technologie) en werken via IP (Internet Protocol), zodat tezelfdertijd beeld- en datacommunicatie mogelijk is. Binnenkomende oproepen worden aangegeven met een flikkerlicht. De beeldkwaliteit is uitstekend: terwijl men belt heeft men visueel contact: gebarentaal (doventaal), liplezen en gelaatsuitdrukkingen.

Tot einde maart 2005 loopt een proefproject in 15 dovencentra, binnenkort ook in 8 scholen voor doven. Daarnaast is het toestel ook geïnstalleerd bij enkele gezinnen.