Abonneer je gratis op Techzine!

Moederbordenfabrikant ECS heeft op de CeBIT in Hannover het eerste moederbord ter wereld laten zien, dat zowel geschikt is voor een Intel Pentium 4 processor als een AMD Athlon 64 processor.

Het ECS PF88 moederbord is voorzien van een SiS965 Southbridge en een SiS656 Northbridge, waarmee de Intel Pentium 4 1066 FSB volledig ondersteunt wordt. Het speciale aan het moederbord is echter de speciale converter kaart waar een AMD 939 Athlon 64 chip op past.
De converterkaart is voorzien van een SiS756 chipset om het gebruik van de AMD K8 architectuur mogelijk te maken. Deze kaart is zo nieuw, dat er momenteel nog geen naam en zelfs geen codenaam voor is bedacht.


De PF88 van ECS ondersteunt zowel Intel’s Pentium 4 als AMD’s Athlon 64 processor
(© Hexus)

Verder is het moederbord voorzien van 4 sloten voor DDR2 667 geheugen, een front side bus van 1066Mhz, SATA 2, GigaLan en een 1394a Firewirepoort.

Als de converterkaart in gebruik is wordt de SiS965 SouthBridge gebruikt door de kaart.
De converterkaart heeft ook nog een aparte SiS756 NorthBridge, 2 sloten voor DDR400, een power management systeem en een FSB2000T. Deze functies zijn benodigd om de AMD K8 architectuur mogelijk te maken.


De converterkaart zorgt ervoor dat het moederbord met een Athlon 64 processor overweg kan (© Hexus)

Het wisselen tussen de Intel en de AMD chip is relatief eenvoudig, omdat er slechts 3 jumpers hoeven te worden omgezet. ECS denkt dat de mogelijkheden van dit moederbord enorm zijn en verwacht dat het kosten kan besparen voor mensen die zowel een AMD als een Intel processor willen gebruiken.


(© Hexus)

Wij bedanken janwiebe en Mandrake voor het insturen van deze tip.