Abonneer je gratis op Techzine!

Zakelijke Internet Service Provider BIT gaat een nieuw datacenter bouwen op high tech-bedrijventerrein ‘De Vallei’ aan de Galileïlaan in Ede.

BIT maakte de afgelopen jaren een gestage groei door, vooral op het gebied van colocatie-diensten. Klanten plaatsen hierbij hun eigen server(s) in de serverruimtes van BIT. Het huidige pand werd meerdere keren verbouwd om plaats te maken voor nieuwe serverruimtes. De groeimogelijkheden van het bestaande pand raakten echter uitgeput en daarom besloot BIT tot de bouw van een nieuw datacenter.

Momenteel beschikt BIT in eigen beheer over 150 vierkante meter serverruimte. Dit is voldoende voor 88 serverracks, die inmiddels bijna allemaal zijn verhuurd. In het nieuwe pand wordt 400 vierkante meter serverruimte gebouwd, met ruimte voor meer dan 200 racks. Bovendien is extra grond aangekocht zodat – mocht het in de toekomst nodig zijn – nog 500 vierkante meter serverruimte bij te bouwen is. Boven de serverruimtes komt 800 vierkante meter kantoorruimte. Dit is ruim voldoende voor de medewerkers van BIT, die momenteel over drie locaties zijn verdeeld.

Het huidige datacenter blijft bestaan. BIT gaat haar diensten, zoals e-mail en shared webhosting verdelen over twee locaties. Klanten kunnen desgewenst ook hun diensten vanaf de twee locaties afnemen. Om de beide locaties te koppelen wordt een ruime hoeveelheid dubbel uitgevoerde glasvezelkabels aangelegd. De bestaande glasvezelring tussen Ede en Amsterdam wordt deels omgelegd, zodat beide locaties via geografisch gescheiden routes met belangrijke knooppunten in Amsterdam te verbinden zijn. Ook de netwerkapparatuur wordt verdeeld over de twee locaties. Zo garandeert BIT een optimale beschikbaarheid van het netwerk.

Het nieuwe pand zal voldoen aan de zwaarst geldende eisen voor datacenters en de voorzieningen worden naar de laatste stand van de techniek ingericht. Het nieuwe pand zal bijvoorbeeld beschikken over een stroomaansluiting van één miljoen Watt en een koelinstallatie met 700.000 Watt koelvermogen. De stroomvoorziening voor de serverruimtes wordt volledig dubbel uitgevoerd met twee aparte circuits met ieder eigen UPS-en en eigen dieselaggregaten. Alle serverruimtes worden voorzien van een dubbel branddetectiesysteem met een gasblusinstallatie en biometrische toegangscontrole.

BIT wil in juni met de bouw starten zodat het pand eind 2005 klaar is.