In een artikel van The Wall Street Journal valt te lezen dat Microsoft een jaar geleden de alle tot dan toe geschreven Longhorn-code in de prullenmand gooide, om met een compleet nieuwe code te beginnen.

Windows-topman Jim Allchin legt in het artikel uit dat de code waaraan sinds 2001 wordt gewerkt op een gegeven moment té complex werd. Eind juli vorig jaar bekende baas van de windows-afdeling aan Bill Gates dat het ‘nooit zal werken’.

Er was slechts één oplossing: opnieuw starten met een geheel nieuwe werkwijze. De oude aanpak was niet meer geschikt om met 4000 programmeurs aan de code te sleutelen. Ook bleek het heel moeilijk te zijn om bugs te verwijderen. Microsoft kreeg dan ook vaak kritiek dat vele van die bugs misbruikt werden door hackers en virusschrijvers.

Daarom ontwikkelde het Windows-team een nieuwe en strengere codecontrole die elke programmeur verantwoordelijk maakte voor zijn eigen code. Op die manier was het eindresultaat een systeem dat veel snellere builds (draaiende beta’s) opleverde. Daardoor kon Microsoft, voor het eerst in z’n geschiedenis, een maandelijkse béta beloven.

In het artikel staan verder vele interessante anekdotes over hoe moeilijk het wel niet was om vroeger een Windows-code te ontwikkelen. Uit PR-overwegingen liet Microsoft zelfs een film maken over de afrondingsfase van Windows XP. Deze film bleek echter té chaotisch te zijn, waardoor Alchin niet wilde dat de film openbaar werd gemaakt.

Maar dat is nu allemaal verleden tijd, laat Windows-topman weten. De nieuwe ontwikkelmethode is inmiddels ook overgenomen door het Office-team. Ook de interne structuur van Microsoft is aangepast om flexibeler te werken.
Windows-topman Jim Alchin liet weten na de lancering van Windows Vista met pensioen te gaan.