Abonneer je gratis op Techzine!

De Britse chipfabrikant ARM heeft een gloednieuwe processor gelanceerd: de Cortex A8. De fabrikant beweert dat de chip dankzij het lage stroomverbruik, en de hoge performance, een "revolutie in consumenten- en low-power mobiele apparaten" gaat veroorzaken.

De nieuwe Cortex A8 is gebakken volgens een 65nm procédé, en is de eerste processor gebaseerd op de ARMv7 architectuur. Hiermee ondersteunt de chip onder meer NEON – nieuwe ‘signal processing’ extensies – die zorgen voor de een versnelling in de verwerking van media codecs als MP3 en H.264. De A8 bevat ook een ingebouwde optimalisator voor Java. Volgens ARM kan dit zorgen voor een flinke besparing van geheugen, tot een factor 3.

Ook heeft de chip een aantal beveiligings mogelijkheden, TrustZone genaamd. Deze technologie helpt bij het verwerken van beveiligde transacties, en DRM (Digital Rights Management).

Tot dusver hebben een aantal bedrijven al interesse getoont in de A8. Texas Instruments heeft als eerste een contract getekend voor de afname van de nieuwe chips. Onder de bedrijven die ook interesse hebben getoond zijn onder meer Matsushita (beter bekend als Panasonic), Samsung en Freescale.