2min

Tags in dit artikel

, , ,

Uit een onderzoek is gebleken dat er maar weinig verschil zit tussen een gameverslaving en een drugsverslaving. Duitse onderzoekers van de Charité Medische Universiteit in Berlijn, concluderen dat wie extreem lang en vaak computerspelletjes speelt, last krijgt van dezelfde verslavingssymptomen als drugsgebruikers.

De Duitse wetenschappers hebben een groep van 30 mannen tussen de twintig en de dertig getest. Vijftien mannen wiens sociale leven en werk lijden onder hun hobby en vijftien die af en toe computerspelletje speelden. De groep werd getest op hun associaties en impulsen, oftwel een bepaald gedrag dat ook optreedt bij andere verslavingen. Een drugsverslaafde kan bijvoorbeeld een enorme drang naar drugs krijgen als hij langs een gebouw loopt waar hij wel eens heeft gebruikt, zelfs als hij al maanden niets heeft gebruikt.

Beide groepen reageerden normaal op verschillende neutrale plaatjes, zoals bijvoorbeeld een stoel, maar ook op verslavingsgevoelige plaatjes van bier en andere dranken, terwijl alle mannen aangaven regelmatig alcohol te drinken. Echter toonden de fanatieke gamers alle verslavingsverschijnselen bij het zien van plaatjes van bekende computerspelletjes. De gamers wilden het liefst zo snel mogelijk weer gaan spelen en zeiden te verwachten dat ze zich beter zouden voelen als ze gespeeld hadden.

Uit het onderzoek bleek ook dat fanatieke gamers, in tegenstelling tot de controlegroep, zich vrijwel door niets laten afleiden als ze eenmaal aan het spelen zijn. Volgens de onderzoekers is hetzelfde mechanisme actief bij computerverslaving als bij alle andere verslavingen, de verslaafde conditioneren hun lichaam en geest namelijk zo dateide denken dat er nog maar één manier is om van de drang af te komen en dat is door er aan toe te geven.