2min

Tags in dit artikel

, ,

Novell heeft nieuwe software vrijgegeven, waarmee Linux op grafisch gebied een stuk mooier wordt. Daarmee hoopt Novell het uiterlijk van haar Suse Linux op gelijke hoogte te brengen met concurrerende besturingssystemen.

Xgl, zoals de software heet, maakt gebruikt van de rekenkracht de grafische kaart in de computer, om zo een aantal uiterlijke verbeteringen door te voeren in de desktop van Linux. Zo kunnen objecten transparant gemaakt worden, zijn er 3D effecten en inzoomende schermen. Ook verbetert de software de prestaties van de gebruikersinterface, bijvoorbeeld door teksten sneller weer te geven.

Volgens Nat Friedman vna Novell zijn de meeste nieuwe features van Xgl al eens ergens anders uitgeprobeerd, maar doordat Linux open-source is, is het dit keer anders. "Dit is weer een typische open-source situatie, waarin gebruikers dit keer de interface van Linux in handen krijgen en nieuwe interfaces zullen snel uit gaan komen. Dat zijn dingen die je niet op een Mac kunt doen," aldus Friedman.

Novell heeft vorige maand al de broncode van Xgl vrijgegeven en vandaag geeft het bedrijf de plug-in framework en voorbeelden van plug-ins vrij. Xgl zal daarnaast ook integraal onderdeel uitmaken van de volgende versie van Novell Suse Linux enterprise, die in mei of juni uit zal komen.

De basis van het uiterlijk van besturingssystemen is lange tijd gelijk gebleven. Daarin was WIMP het sleutelwoord, dat staat voor Windows, Icons, Mice and Pointers.
Sindskort proberen veel ontwikkelaars van besturingssystemen te innoveren op het gebied van interfaces. Zo heeft Apple een aantal nieuwe visuele effecten ingebouwd in haar Mac OS X besturingssysteem en Microsoft heeft voor Vista een nieuwe grafische engine gebouwd, genaamd Windows Presentation Foundation, codenaam Avalon.

Toch draait het bij Xgl niet alleen om het uiterlijk vindt Friedman. Zo kunnen schermen vloeiend naar de taakbalk worden geminimaliseerd en vice versa. Daarnaast kunnen er onder XGL meerdere desktops gemaakt worden. Een gebruiker kan dan bijvoorbeeld aparte desktops maken om te surfen, te e-mailen of te programmeren. Deze desktops kunnen binnen Xgl aan een virtuele kubus worden geplakt en middels deze kubus kunnen de desktops gekozen worden.

Verder heeft Xgl een functie waarmee er snel tussen schermen gewisseld kan worden, die vergelijkbaar is met de alt-tab functie in Windows. In plaats van icoontjes geeft Xgl een miniatuurvoorbeeld van het scherm. De snelle zoomfunctie maakt het mogelijk om schermen tijdelijk te vergroten, wat ook handig kan zijn voor slechtzienden.

Uiteindelijk is het door de open-source eigenschap van Xgl en Linux mogelijk om de gekste interface features te maken. Zo ontwikkelden Novell programmeurs als de "wobbly windows" plug-in, waarmee schermen bwewegen als gelatinepuddinkjes. Daarvoor maakt Xgl gebruik van de OpenGL instructies, die ook ondersteund wordt door de meeste grafische kaarten.