2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Microsoft heeft haar nieuwe besturingssysteem Vista voorzien van een soort peer-to-peer service, waarmee laptopgebruikers kinderlijk eenvoudig bestanden kunnen uitwisselen als hun computers zich bij elkaar in de buurt bevinden.

De technologie achter ‘Windows MeetingSpace’ staat bekend als ‘People Near Me’. Microsoft en andere ontwikkelaars gebruiken deze technologie momenteel zelf al om bestanden te delen als er gewerkt wordt in projecten. Naast de verbeterde zoekopties en grafische mogelijkheden is dit één van de speciale functies in Vista, die mensen moet overhalen om over te stappen naar het nieuwe besturingssysteem.


MeetingSpace is echter niet zomaar een simpel peer-to-peer systeem, Microsoft heeft het systeem zo ingericht dat samenwerking tussen mensen in een projectgroep verbeterd wordt. Mensen die bijvoorbeeld tijdens een vergadering een presentatie willen houden, kunnen middels MeetingSpace deze presentatie projecteren op de laptop van andere aanwezigen en de aanwezigen kunnen de presentatie ook aanpassen.

Voor MeetingSpace is uiteraard een Wi-Fi verbinding nodig, maar geen internetverbinding. Verder kunnen de meeste Vista edities een sessie starten, met uitzondering van de Home Basic editie. Mensen met deze editie kunnen zichzelf wel toevoegen aan een bestaande sessie.
MeetingSpace, voorheen Windows Collaboration genoemd, is overigens al uit te testen in een aantal Vista bétaversies. In de nieuwste bétaversie, versie 2, is de applicatie stabieler gemaakt.


Dit soort adhoc netwerken roept echter ook vragen op op het gebied van veiligheid. Zo mag het natuurlijk niet gebeuren dat mensen ongewild verbinding maken met andere computers. XP had een gelijksoortige functie als MeetingSpace, zij het een stuk minder functioneel, maar verbindingsaanvragen in deze applicatie waren vaak voorzien van weinig informatie.

Microsoft zegt echter in MeetingSpace rekening te hebben gehouden met deze vragen. Mensen kunnen net als bij Bluetooth aangeven of ze door andere computers gezien mogen worden en ze kunnen sessieverzoeken accepteren of afwijzen. Ook kunnen organisatoren ervoor kiezen om een sessie niet openbaar te maken en te vergrendelen met een wachtwoord.