Abonneer je gratis op Techzine!

Zoekgigant Google heeft vandaag een nieuwe testversie van haar zoekmachine gelanceerd die speciaal bestemd is voor blinden en slechtzienden. De resultaten van de zoekmachine worden gesorteerd op eenvoud van de site. Eenvoudige sites met weinig poespas zijn meer geschikt voor software die websites kan voorlezen voor blinde mensen.

Als je in Google een willekeurige zoekterm intikt bepalen heel wat factoren welke site bovenaan komt te staan. Het kan dan ook goed zijn dat de eerste resultaten grote en bekende sites zijn die niet alleen het door jou gezochte onderwerp behandelen, maar ook nog heel wat extra’s leveren. Voor mensen die kunnen zien is dat natuurlijk geen probleem, maar voor blinde mensen is dat behoorlijk lastig.

Blinden en slechtzienden maken namelijk vaak gebruik van software die de tekst op website kan voorlezen. Extra informatie die niets te maken heeft met het gezochte onderwerp zijn daardoor storend. De nieuwe zoekmachine van Google gaat daarom op zoek naar sites met een weinig elementen in de HTML file en naar sites die zonder plaatjes ook nog normaal renderen.

De software voor de zoekmachine is dezelfde als die voor de service Google Co-op, dat het bedrijf recentelijk introduceerde. Met Co-op is het mogelijk om zoekresultaten te sorteren op bepaalde interesses. De zoekmachine voor blinden is nog in ontwikkelingsfase, maar Google hoopt dat veel blinden de site gaan gebruiken en feedback willen geven. De zoekmachine is te vinden in Google Labs, de plaats waar Google haar nieuwe services uitprobeert.