Abonneer je gratis op Techzine!

De overname van ATI door AMD zal binnen enkele jaren resulteren in een uniforme chip die de taken van een processor (CPU) en grafische processor (GPU) combineert, dat meldt The Inquirer op basis van bronnen rondom de bedrijven.

De goedkoopste oplossing die momenteel voorhanden is is een combinatie van een CPU en een chipset met geintegreerde GPU. Intel is in dit segment marktleider, maar AMD hoopt met de overname van ATI wat van Intels marktaandeel af te snoepen. Dat zal dus naar verluid niet alleen gaan gebeuren met chipsets, maar over enige tijd ook met uniforme chips.

Verwachting is dat de ontwikkeling van de uniforme chip zeker achttien maanden in beslag zal gaan nemen. Als de chip er daadwerkelijk komt, dan zal dat de perfecte chip zijn voor computerbouwers, aangezien de geheugencontroller, chipset, grafische functies en CPU op één enkele chip geplaatst worden. De kosten voor het bouwen van een PC kunnen daardoor flink omlaaggebracht worden.

De technici van AMD en ATI zullen de chip waarschijnlijk op basis van een 65nm procédé gaan produceren en mogelijk zelfs op basis van een 45nm procédé. Processorfabrikanten zijn momenteel al bezig met 65nm chips, fabrikanten van grafische chips gebruiken momenteel nog een 80nm procédé, maar gaan volgend jaar over op 65nm. Het is niet duidelijk of AMD/ATI een CPU of GPU als basis voor de nieuwe uniforme chip gaan gebruiken, het resultaat zal uiteindelijk hetzelfde zijn.