Nadat Google eerder al haar Gmail dienst in Groot-Brittannië en Duitsland moest wijzigen in Google Mail, lijkt het erop dat het bedrijf binnenkort in heel Europa geen gebruik meer mag maken van de naam Gmail. Het Het Europese harmonisatiebureau OHIM heeft namelijk bepaald dat een Duits bedrijf de rechten op deze naam bezit.

Eind 2005 besliste een rechter in Groot-Brittannië dat het bedrijf IIIR recht had op de naam Gmail en daarom moest Google de naam van haar maildienst daar veranderen in Google Mail. Eerder deed dat bedrijf dat al in Duitsland, toen een rechter daar bepaalde dat het bedrijf Giersch Ventures recht heeft op de naam Gmail.

OHIM heeft nu echter in vervolg op de uitspraak van de Duitse rechter ook bepaald dat Google de naam Gmail niet meer mag gebruiken in Europa. Het Duitse bedrijf achter Gmail.de vond het verwarrend dat zowel zij als Google de naam gebruikten en het OHIM heeft bedrijf daarin nu gelijk gegeven.

Google heeft nog mogelijkheden om in hoger beroep te gaan, maar het bedrijf heeft nog niet laten weten of het deze mogelijkheden overweegt. In de zaak in Groot-Brittannië besloot Google al voor de uitspraak van de rechter om Google Mail als naam voor haar maildienst te gaan gebruiken. Als dat gebeurt zal iedereen die voortaan een mail adres bij Google aanmaakt waarschijnlijk een adres krijgen dat eindigt op @googlemail.com. Het is niet duidelijk of de bestaande Gmail adressen in dat geval ook gewijzigd moeten worden.