Abonneer je gratis op Techzine!

Het HD DVD kamp onder leiding van Toshiba heeft volgens analisten een klap in het gezicht gekregen van partner Microsoft, nu de softwaregigant er niet voor heeft gekozen om een HD DVD speler te integreren in haar gisteren aangekondigde Xbox 360 Elite.

Momenteel ziet het Blu-ray kamp onder leiding van Sony haar Blu-ray spelers in de vorm van de PlayStation 3 in relatief grote getalen bij de consumenten binnenlopen. Qua aantal verkochte schijfjes doet Blu-ray het al enige maanden beter dan HD DVD, Sony kondigde afgelopen dinsdag nog aan dat de James Bond film Casino Royale de eerste Blu-ray film is die de 100.000 verkochte exemplaren is gepasseerd.

Het integreren van een HD DVD speler in de Xbox 360 zou een broodnodige impuls voor Toshiba en haar partners geweest zijn, maar Microsoft heeft de gok niet willen nemen. Volgens Michael Pachter, video games analist bij Wedbush Morgan Securities zou de 360 te duur zijn geworden als Microsoft zou hebben beslist om de HD DVD speler te integereren in het nieuwe Elite model. Hij verwacht dan ook dat dit de definitieve nekslag voor HD DVD zal betekenen.

Als Toshiba overigens al had gerekend op de medewerking van Microsoft in dit geval, dan was dat al een stille hoop geweest, want het bedrijf heeft altijd al laten weten dat het de keuze voor een HD DVD speler aan de consument wilde overlaten. Daarom bracht Microsoft ook een externe HD DVD speler uit voor de 360 en heeft het de techniek dus niet in haar Elitemodel geïntegreerd.

Volgens Michael Pachter toont de beslissing van Microsoft ook aan dat de PlayStation niet een te hoog prijskaartje gehangen heeft aan de PlayStation 3. Hij verwacht dat de grote filmstudios zich begin volgend jaar volledig achter Blu-ray zullen scharen als ze de verkoopcijfers over het einde van 2007 onder ogen zullen krijgen.