Abonneer je gratis op Techzine!

Zeventien grote telecommunicatiebedrijven hebben afgelopen week een overeenkomst gesloten om een nieuwe glasvezelkabel aan te leggen tussen de Verenigde Staten en Azië. Tot zover niets bijzonders, maar de bedrijven willen de kabel rampbestendig maken.

Afgelopen december werden er bij een zeebeving bij de kust van Taiwan een aantal internetkabels vernietigd, waardoor sommige verbindingen dagenlang verbroken waren. Daar moet met de nieuwe kabel een einde aan komen, want zeventien bedrijven gaan een kabel aanleggen die dergelijke natuurverschijnselen kan weerstaan.

De 500 miljoen kostende kabel heeft een lengte van ruim 20.000 kilometer en verbindt het westen van de Verenigde Staten met Maleisië, Singapore, Thailand, Brunei, Hong Kong, de Filipijnen, Guam en Hawaii. Telekom Malaysia, dat de leiding heeft in het project laat weten dat de nieuwe kabel een alternatieve en veilige verbinding tussen de regio en de Verenigde Staten biedt.

Overigens is de term rampbestendig misschien iets teveel van het goede, want er worden geen speciale maatregelen genomen om de kabel te beschermen tegen rampen. Belangrijkste maatregel om de kabel te beschermen tegen rampen is door de tracé van de kabel door een gebied te leggen waar weinig natuurrampen voorkomen. Zo wordt bijvoorbeeld de Pacific Ring vermeden, die bekend staat om de vele zeebevingen en tsunami’s. De aanleg van de kabel is reeds begonnen en de kabel moet in 2008 operationeel zijn. Alcatel-Lucent en NEC Corp gaan de kabel aanleggen.