Abonneer je gratis op Techzine!

Een speciale domeinextensie moet internetbankieren en andere online financiële zaken beter beschermen tegen internetfraude. Deze zouden bijvoorbeeld een extensie moeten krijgen als .bank of .safe, aldus Mikko Hypponen, directeur van F-Secure.

Deze maatregel is bedacht aangezien F-Secure wekelijks aanvragen krijgt voor domeinen met de namen van bekende banken, die dan worden gebruikt om mensen op te lichten. De Postbank klaagde hier eind juli nog over. Tevens is volgens F-Secure de veiligheid van het .com-domein ontoereikend geworden.

Om tegen te gaan dat internetoplichters zo’n extensie gaan aanvragen, zal de prijs zeer hoog zijn. Men zal zo’n 50.000 euro moeten neerleggen voor zo’n domein. Tevens zul je door een toelatingsprocedure moeten komen die zeer streng is. Volgens Hypponen is dit de manier om oplichters te weren, "Alleen een echte bank zou dat kunnen betalen, en zo hoort het ook". Hypponen heeft deze oplossing aan meerdere banken voorgelegd die allemaal positief reageerden op het voorstel, "We zijn altijd geïnteresseerd in mogelijkheden om internetbankieren veiliger te maken. Het zou de drempel voor misbruik kunnen verhogen".

In 2008 zal Hypponen een aanvraag kunnen doen bij de ICANN, de Amerikaanse instantie die bepaalt welke top-level domains gebruikt kunnen worden. Of deze aanvraag wordt goedgekeurd is nog onduidelijk.