Service Pack 3 voor Windows XP komt naar alle verwachtingen begin 2008 uit. De laatste tijd heeft Microsoft een reeks nieuwe patches en updates vrijgegeven, deze zullen ook in SP3 worden verwerkt. Daarnaast zullen er nog een aantal extra’s beschikbaar komen.

Voorlopig zal Microsoft extra’s en updates blijven maken voor Windows XP, dit doen ze omdat Windows Vista niet helemaal is aangeslagen. De bètaversie van Windows XP SP 3 is inmiddels uitgebracht, deze is groter dan 300 MB en heeft meer dan 1000 hotfixes, maar de meeste updates zullen naar verwachting al op de meeste computers met XP staan.

Service Pack 3 zal niet meer om een productkey vragen tijden de activatieprocedure. Daarnaast zullen de beveiligingen die in Windows Vista zitten ook toegepast worden op Windows XP. Een voorbeeld hiervan is het onderdeel Network Access Protection dat ervoor zorgt dat alleen ‘goede’ computers zich in het netwerk mogen aanmelden. Dit moet ervoor zorgen dat Windows XP nog veiliger wordt.

De exacte datum voor Service Pack 3 is nog niet bekend, dit wijst erop dat Microsoft hem in het eerste of tweede kwartaal van 2008 wil aan gaan bieden.