2min

Tags in dit artikel

, , ,

Naarmate het bètastadium van Mozilla Firefox 3 dichterbij komt, worden er steeds meer details bekend gemaakt over Gran Paradiso. Alex Faaborg, user experience designer bij Mozilla, zegt dat een van de nieuwste features van Firefox 3 zal zijn dat het visueel integreert met het platform waar het op draait.

‘De webbrowser is een erg belangrijk onderdeel van het besturingssysteem, en we willen niet dat de gebruiker Firefox 3 als een vreemde applicatie aanvoelt’, aldus Alex Faaborg op z’n blog. Verder vertelde hij dat het Mozilla-team beter met Windows wil integreren dan Internet Explorer dit doet, hetzelfde geldt voor Mac OS X en Safari.

Voor Mac OS X zal het team ervoor zorgen dat Firefox de stijl van het gehele besturingssysteem volgt. De stijlen tussen Tiger en Leopard zullen wel hetzelfde zijn. Ook zal mogelijk Coverflow worden gebruikt in de skins- en add-onsmanager en wordt er gekeken naar transparant panel styling.

[center]Mock-up van Firefox 3 op Mac OS X[/b][/center]
Firefox zal er verschillend uitzien op Windows XP – gebruikmakend van het Windows XP-kleurenspel – en Windows Vista – gebruikmakend van de Windows Vista-pictogrammen en thema. Of dit ook bij Linux het geval zijn, is nog niet duidelijk. ‘We weten nog niet zeker hoe we visuele integratie op Linux gaan toepassen, gezien het aantal distributies’. Red Hat, Suse en Ubuntu zien er alle drie verschillend uit, en om het nog moeilijker te maken worden deze distro’s ook nog eens geleverd met KDE en GNOME.

Er was ooit een tijd dat gebruikersinterfaces door het hele besturingssysteem gelijk waren. Gelijke knoppen, scrollbalken en menu’s. Vandaag de dag is het verschil alleen maar groter aan het worden. Software-ontwikkelaars voor meerdere besturingssystemen staan altijd voor zo’n dilemma: moet het programma er overal hetzelfde uitzien of op elk OS anders?

Ook Firefox heeft met dit probleem te kampen. ‘De grootste uitdaging is om ervoor te zorgen dat Firefox een merk blijft en zijn identiteit behoudt, niet het halen van visuele integratie’. Tot nu toe heeft Firefox altijd dezelfde look op elk OS gehad, wat het herkenbaar maakt. Het doel is dan ook om een beetje cross-platformstijl te behouden door de stijl van de applicatie te vertalen in het thema van het besturingssysteem.

Faaborg denkt dat het meer uitmaakt wat Firefox kan dan hoe het eruit ziet. ‘Ik persoonlijk denk dat Firefox zich heeft gevestigd door het gebruik van de features, niet door het visuele ontwerp.’, als voorbeeld geeft Faaborg de tabbladen in het venster van Firefox 1.0, hier werd Firefox vaak aan herkend. Hij denkt dat hetzelfde zal gebeuren met de nieuwe feature van Firefox die de gebruiker een suggestie van websites geeft door een deel van het webadres in de adresbalk te typen.

[center]Adresbalk geeft suggesties[/b][/center]