Abonneer je gratis op Techzine!

Autorijders die nostalgisch terugkijken naar de tijd dat je rustig kon blijven zitten tijdens het tanken omdat een tankstationmedewerker alles voor je deed, hoeven niet langer te treuren. Nederlandse uitvinders hebben gisteren een robot ter waarde van 75.000 euro gepresenteerd die de brandstoftank van een auto automatisch kan vullen.

De autovullende robot, die overigens volgens de ontwikkelaars de eerste in z’n soort is, werkt door het registreren van de auto bij aankomst. Vervolgens wordt het model van de auto opgezocht zodat de plaats van de gasklep bepaald kan worden en het juiste type brandstof kan worden gepompt.

De robotarm is uitgerust met meerdere sensoren, die aanwezig zijn op de plaats van een reguliere autopomp. Het apparaat opent voorzichtig de klep van de auto, schroeft deze los en plaatst de brandstofpomp in de tankopening, net zoals een menselijke arm dat zou doen en net zo efficiënt.

"Ik was op een boerderij en zag een robotarm die een koe aan het melken was. Als een robot dat kan doen, waarom kunnen ze dan niet een autotank openen en vullen, dacht ik", aldus ontwikkelaar en tankstationhouder Nico van Staveren. "Autorijders hoeven hun handen niet meer vies te maken en hoeven niet meer naar gas te ruiken."

Van Staveren hoopt de robot genaamd Tankpitstop te introduceren in een handvol Nederlandse tankstations voor het einde van het jaar. Op dit moment is de robot werkend in Emmeloord in een Pitstop-tankstation. De Tankpitstop werkt voor iedere auto waarmee de klep zonder sleutel geopend kan worden en waarvoor de dimensies en groottes zijn opgemeten zodat krassen voorkomen worden.

Op de vraag of Jelger De Kroon zijn auto in de handen van een robot vertrouwt, antwoordde hij tijdens het vullen van zijn zwarte Alfa Romeo in een tankstation in de buurt: "Waarom niet? Ik kan mijn handen vrij en schoon houden, maar ik hoop wel dat mensen goed verzekerd zijn."