Abonneer je gratis op Techzine!

Microsoft heeft bevestigd dat het stopt met de levering van Windows XP aan OEM-distributeurs en verkooppunten. Al enige tijd is er speculatie over hoelang Microsoft nog door zal gaan met de verkoop van haar Windows XP-besturingssysteem.

Alleen ULCPC-machines (Ultra Low-Cost PC’s) zullen nog een versie van Windows XP Home of Starter kunnen krijgen. Zoals Microsoft had gepland stopt de verkoop 30 juni. Microsoft heeft dit tegenover eWeek bevestigd.

De versies voor de zgn. ULCPC’s zal nog tot juni 2010 doorgaan, maar alleen in Windows XP Home en Starter-uitvoeringen.

Deze datum kan nog veranderen, als er eerder dan deze datum een volgende versie van Windows uit zal komen. Microsoft heeft namelijk besloten dat tot een jaar na release van een volgende Windows-versie deze leveringen aan ULCPC’s door zal gaan, maar de leveringen zullen uiterlijk 30 juni 2010 stoppen. Het is dus maar net welke datum eerder komt.

Microsoft is min of meer gedwongen tot deze regeling, aangezien er nog veel klachten zijn over de performance van Windows Vista. Veel goedkope, en dus minder krachtige, desktops en laptops zijn amper in staat Windows Vista te draaien.

Tevens is dit een aanwijzing dat Microsoft heil ziet in de opkomende markt van goedkope machines, die eerst bestemd waren voor opkomende markten zoals Afrika en Azië.

Volgens Rob Enderle, analist bij de Enderle Group, heeft Microsoft weinig keus. "Het was deze keuze, of Linux de kans geven dit segment te veroveren. Dat laat Microsoft zich niet gebeuren. Ook al zal Linux steeds verbeteren, maar Windows XP niet".