Saferchat.be, een beveiligde chatbox die bedoeld was om het nut van de Belgische digitale identiteitskaart te staven, is een flop. De chatbox werd in 2005 opgericht door voormalig staatssecretairs van Informatisering Peter Vanvelthoven en was enkel te bezoeken door jongeren na verificatie van hun digitale identiteitskaart.

De meest recente cijfers, die al dateren van februari 2007, tonen dat de box in die maand slechts 75 bezoekers trok. "Saferchat was een initiatief van onze vorige minister. Er wordt op dit project geen promotie gevoerd op dit moment", gaf Mila Druwe van de overheidsdienst Fedict aan. Enkel jongeren konden met hun digitale identiteitskaart inloggen op de chatbox, zodat volwassenen zich niet konden voordoen als hun leeftijdsgenoten.

Ook Microsoft heeft inmiddels haar plannen voor het inplanten van eID-beveiliging in Windows Live Messenger laten varen, zo stelt Clickx Magazine. "Microsoft heeft geïnvesteerd in ouderlijk toezicht in Windows. Daarmee kunnen we de hele wereld bereiken. Als we WLM met een elektronische identiteitskaart beveiligen, kan maar een klein deel van de wereld dat gebruiken. De integratie van de eID in WLM staat dus op korte termijn niet in onze planning", aldus Jurgen van Duvel van Microsoft.