Abonneer je gratis op Techzine!

Het IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) heeft laten weten dat het instituut toestemming geeft voor een nieuwe generatie van Firewire die over een tijdje gebruikt moet gaan worden.

Op het moment van schrijven wordt Firewire veelal gebruikt bij het aansluiten van externe harde schijven en om verbinding te maken tussen videoapparatuur en de computer.

De nieuwe standaard moet waarschijnlijk officieel IEEE 1394-2008 gaan heten. Deze nieuwe standaard zou een stuk sneller moeten zijn als we de cijfers mogen geloven. De huidige Firewire-standaard haalt theoretisch gezien een maximumsnelheid van 800 MB/s.
Met de nieuwe standaard zouden de snelheden aanzienlijk omhoog moeten gaan, want Firewire zou dan theoretisch gezien snelheden moeten kunnen behalen van 1,6- en 3,2 GB/s. Het IEEE heeft ook al laten weten dat men bezig is met een snelheid van 6,4 GB/s via Firewire. De huidige kabels, die voor Firewire 800 gebruikt worden, kunnen ook gebruikt worden voor de nieuwe standaarden.

Echter vragen veel mensen zich af of Firewire zich hiermee beter op de markt kan vestigen. Op dit moment heeft USB de overhand en ook komt er een waarschijnlijk een nieuwe USB-standaard aan het einde van dit jaar, namelijk USB 3.0. Waar USB nu theoretisch gezien nog 480 MB/s haalt moet USB 3.0 een snelheid kunnen behalen van 4,8 GB/s. Dat zou dus betekenen dat USB 3.0 de snelste standaard is, aangezien Firewire dan op een snelheid zou werken die 3,2 GB/s bedraagt.