3min

Tags in dit artikel

, ,

Mac-kloonbouwer Psystar, dat in juli door Apple aangeklaagd werd wegens het schenden van intellectueel eigendom, heeft dinsdagmiddag op de aantijgingen gereageerd met een eigen antitrust-aanklacht tegen Apple.

Volgens Apple maakt Psystar inbreuk op de intellectuele eigendommen van het bedrijf uit Cupertino door het Mac OS X-besturingssysteem geschikt te maken voor installatie op een systeem zonder het Apple-logo, wat volgens de EULA van Mac OS X niet toegestaan is.

Middels een open-source-technologie zorgt Psystar ervoor dat op zijn Open Computer – in het prille begin nog OpenMac geheten – Mac OS X Leopard voorgeïnstalleerd kan worden. Recentelijk verschafte de fabrikant nog software om dit wederom op de 10.5.4-update te laten werken.

Onlangs kreeg Psystar nog twee weken uitstel voor het voorbereiden van de verdediging en vandaag reageert het met een eigen aanklacht op de aantijgingen van Apple. Daarmee lijkt het kat en muis spel tussen Apple en Psystar begonnen.

Het in Miami gevestigde Psystar klaagt Apple aan op grond van twee federale wetten ontworpen om monopolie- en kartelvorming tegen te gaan. Volgens Psystars advocaat gespecialiseerd in antitrust, Colby Springer, is het verbinden van Mac OS X met Apple-labeled-hardware "een anti-competitieve beperking van de handel". Psystar verzoekt de rechter om de EULA van Mac OS X nietig te verklaren en vraagt daarnaast een niet gespecificeerde schadevergoeding.

Volgens de advocaten van Psystar zijn de beweringen van Apple inzake copyrightschending verkeerd geïnformeerd en geformuleerd. Psystar geeft aan dat de computers die zij leveren uitgerust zijn met een volledig gelicenseerde niet-gemodificeerde versie van Mac OS X Leopard en dat zij simpelweg open-source gelicenseerde code aan het Apple OS toevoegen om een PC in staat te stellen Mac OS X te draaien.

Pedraza is van mening dat Apple’s Mac OS ’toegankelijker’ moet worden door het geschikt te maken voor ‘minder dure’ hardware dan die van Apple. "Mijn doel is om een alternatief te bieden, niet om het Mac OS te bevrijden", stelt Pedraza. "Wat wij willen doen is een alternatief, een optie bieden… Het is niet zo dat mensen het Mac OS niet willen gebruiken, velen staan hiervoor open, maar ze zijn niet gewend aan het spenderen van een buitensporig geldbedrag aan iets dat in essentie gewoon normale hardware is", besluit Pedraza zijn argumentatie.

Volgens andere juridische experts zal Psystar er een harde kluif aan hebben om te bewijzen dat Apple zich met antitrust-gedrag ingelaten heeft door zijn software aan de hardware vast te koppelen en daarmee beweert dat consumenten en concurrenten schade is berokkend. Apple zelf heeft dertig dagen de tijd om op de aanklacht van Psystar te reageren, maar heeft tot dusver niet van zich laten horen.

Nadat Psystar zowel de OpenComputer als de OpenPro Computer – als alternatief voor de Mac Pro – op de markt had gebracht was voor Apple kennelijk de maat vol en op 3 juli 2008 volgde de aanklacht, die waarschijnlijk enkel verbazing opriep bij Pedraza die voorafgaand aan de aanklacht naar eigen zeggen geen contact met Apple heeft gehad.

Pedraza stelt dat het voorlopig "business as usual" blijft op het hoofdkantoor van Psystar. Psystar blijft dus computers produceren en uitrusten met Mac OS X Leopard. Hoewel er volgens Pedraza een kleine dip in verkoopcijfers ontstond nadat Apple het bedrijf uit Florida aanklaagde is hij vastberaden door te gaan en hoopt binnenkort met een draagbaar product, "zoals een notebook", te komen, maar daarover wil de CEO nog even geen details kwijt.