Abonneer je gratis op Techzine!

De derde mijlpaal van Windows 7 is volgens Mary Jo Foley bereikt. Het gaat hier om build 6780 die zij omschrijft als stabiel. Veel details zijn echter nog niet bekend.

De Microsoft-watcher heeft een korte blik mogen werpen op de nieuwe build. Hoewel het niet toegestaan was om screenshots te maken, bestaat volgens haar de build wel degelijk, zowel binnen als buiten Microsoft.

Van de korte blik was het eerste dat meteen opviel de vernieuwde gebruikersinterface van Paint en Wordpad. Beide programma’s maken nu gebruik van de Ribbon-interface zoals we die kennen uit Office 2007. Ook is HomeGroups, eerder bekend onder de codenaam Castle, aanwezig in de build van Windows 7. HomeGroup lijkt op een thuisvariant van Active Directory.

Ook het weblog UX Evangelist heeft een blik geworpen op de nieuwe Windows 7-build. Hieruit bleek dat Paint het best omschreven kan worden als een kruising tussen het huidige Paint.net en het oude Paint, alleen dan met tabbladen en transparante-PNG-ondersteuning. Hetzelfde geldt voor Wordpad, dat in de buurt komt van een afgeslankte Word 2007-versie.

Andere speculaties gaan over de toevoeging van thema’s en betere integratie met Windows Live. De laatste functie was echter al zelf aangekondigd door Microsoft. Ook is de verwachting dat Microsoft de Windows Sidebar meer gaat integreren in de Windows-shell. Verder is ook de grafische console van PowerShell 2.0 onderdeel van Windows 7.

Het lijkt erop dat deze derde build van Windows 7 niet zo heel veel verschilt van Windows Vista, iets wat Microsoft eveneens eerder al aangekondigd had. Tevens ziet het ernaar uit dat er geen vierde mijlpaal meer komt, maar wel een nieuwe previewversie voor de Professional Developers Conference en/of Windows Hardware Engineering Conference in oktober.

Daarna verschijnt mogelijk al de eerste bètaversie van het nieuwe besturingssysteem en als dat zo is, is het volgens Mary Jo Foley goed mogelijk dat Windows 7 al een entree maakt in 2009. En misschien wel nog voor de zomervakantie van volgend jaar.