Abonneer je gratis op Techzine!

De markt voor chips heeft in het derde kwartaal van dit jaar goede zaken gedaan. Vooral de Atom-chip van Intel speelde een belangrijke rol in de groei van de chipmarkt.

Wanneer we kijken naar de cijfers van de chipverkoop op de chipmarkt dan zien we dat de afzet relatief sterk is toegenomen. Het aantal chips dat verkocht werd groeide namelijk met veertien procent ten opzichte van het tweede kwartaal van dit jaar. Ook deed het derde kwartaal van 2008 het beter qua chips dan het derde kwartaal van 2007. Ten opzichte van vorig jaar is de verkoop namelijk met 15,8 procent toegenomen. Deze cijfers zijn onderzocht door IDC. IDC is een analistenkantoor dat zich bezighoudt met het onderzoeken van gegevens uit de technische sector.

Als de Atom-chip van Intel niet aanwezig was geweest op de chipmarkt dan zou de groei van de chipmarkt een stuk minder zijn. De groei zou dan respectievelijk uitkomen op 8,3 en 8,7 procent. De Intel Atom neemt dus ongeveer de helft van de groei van de chipmarkt voor zijn rekening.

Er is niet alleen gekeken naar de afzet van chips, maar ook naar de omzet die daarbij gecreëerd is. Uit de cijfers van IDC blijkt dat de omzet met 7,6 procent is toegenomen ten opzichte van het tweede kwartaal van dit jaar. Wanneer er gekeken wordt naar het derde kwartaal van vorig jaar dan wordt duidelijk dat er in het derde kwartaal van dit jaar een omzet gecreëerd is die 4,1 procent hoger ligt dan vorig jaar. Deze toename van 4,1 procent betekent dat de totale omzet is toegenomen naar 8,3 miljard dollar.

Er wordt door IDC in het onderzoek ook gekeken naar het marktaandeel van de desbetreffende producenten. VIA heeft op dit moment het kleinste marktaandeel en dit marktaandeel bedraagt op het moment van schrijven 0,6 procent. AMD doet het beter en maakt 18,5 procent uit van de markt. Intel is de marktleider in de huidige markt, want het aandeel van Intel in de hele markt is 80,8 procent.