1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Een wetswijziging zal op korte termijn het versturen van spam naar bedrijven verbieden. Het versturen van spam naar consumenten is volgens deze wet al verboden.

De Eerste Kamer heeft een voorstel aangenomen die deze wetswijziging moet realiseren. De Tweede Kamer had het voorstel in januari al aangenomen maar moest nog worden aangenomen door de Eerste Kamer. Die heeft uiteindelijk, zonder stemming, besloten het voorstel aan te nemen. Vanaf één juli is het officieel verboden om spam te verzenden naar bedrijven. Indien dit toch gebeurt kunnen bedrijven een klacht indienen.

Dit is goed nieuws voor bedrijven aangezien ze een groot doelwit zijn voor spammers. Spam kan voor veel schade zorgen bij ISP’s en andere bedrijven. Hier is nu nog niks tegen te doen maar wanneer het verbod geldt kan de OPTA een boete opleggen. Dit gebeurt nu ook al bij spammers die spam versturen naar consumenten.

De wetswijziging zorgt er ook voor dat consumenten een contract bij een abonnement, voor bijvoorbeeld internet, mobiele of vaste telefonie na een contractperiode, per maand op kunnen zeggen. Daarnaast wordt er streng gecontroleerd op het bel-me-niet-register. Consumenten kunnen hun telefoonnummer in dit register zetten waardoor ze niet meer telefonisch lastig gevallen mogen worden door bedrijven. Indien dit toch gebeurt kan de OPTA ingrijpen door bedrijven een boete op te leggen.