min

Tags in dit artikel

, , ,

Fudzilla schijnt over informatie te beschikken dat de 4830 van ATI alweer uit de roulatie wordt gehaald zodra de RV740 eind april zijn intrede maakt. Er zijn zelfs distributeurs die het niet meer aandurven om de 4830 in te kopen vanwege een sterk dalende prijs. ATI verscheept waarschijnlijk deze maand nog de laatste series 4830 naar haar afnemers.

Dat leveranciers van de 4830 af willen is logisch. De RV740 zal nagenoeg hetzelfde gaan kosten als de 4830 en dus is er geen ruimte meer voor de 4830. De RV740 zal er in twee varaianten komen, eenn met GDDR3-geheugen en een met GDDR5-geheugen. De laatste zal qua prestaties zelfs in de buurt komen van de 4850, zoals te zien is in de eerste benchmarks.

De RV740 is de opvolger van de RV730 en zal op een 40nm-procedé worden gefabriceerd. De kaarten zijn voor de mainstream-markt bedoeld en beschikken over 640 streamprocessors en een 128-bit-geheugenbus. Bijkomend voordeel van de 40nm chip is het energiegebruik van de kaart, dat zal lager liggen dan het gebruik van de huidige RV730-chip die gebruikt wordt voor de de 4830. We hadden gehoopt de kaarten op de CeBIT kunnen spotten, helaas stelde ATI de release uit tot april, maar misschien komen de kaarten zelfs nog later.


Natuurlijk hangen er ook voordelen aan dit hele verhaal. Zo proberen ATI-partners zo snel mogelijk van hun laatste kaarten af te komen. In de praktijk zie je daarom de prijzen dalen en daarom zijn dergelijke kaartan al te koop voor een prijs van ongeveer 85 euro. Kijk je dan naar prijs/prestatie-verhoudingen dan is dat nog helemaal niet zo’n gekke deal.